Vloer aanhelen
Wat houdt het aanhelen van een vloer precies in?
Het aanhelen van een vloer betekent dat je een nieuwe vloer of nieuwe planken toevoegt aan een bestaande vloer, met als doel een naadloze overgang te creëren tussen het oude en nieuwe deel.
Redenen voor het aanhelen van een vloer
Aanhelen kan nodig zijn wanneer een vloer beschadigd is, er een verbouwing heeft plaatsgevonden of wanneer je een aanbouw hebt gerealiseerd en de bestaande vloer door wilt leggen. Een aanheling zorgt ervoor dat de gehele vloer er consistent uitziet en de vloer naadloos doorloopt. Het doorleggen van een vloer kan je huis niet alleen mooier maken, maar ook praktischer.
Aandachtspunten bij aanhelen
Eigenlijk zijn alle type vloeren aan te helen. De ene vloer vereist wat meer vakmanschap dan de andere. Enkele punten om rekening mee te houden bij het aanhelen van verschillende typen vloeren:
Kleurverschillen
Bij het aanhelen van een parketvloer moet je in de meeste gevallen rekening houden met mogelijke kleurverschillen. De bestaande houten vloer zal door uv-licht altijd wat verkleurd zijn en de oude kleur zal wat afwijken van de nieuwe vloer.
In de meeste gevallen wordt de huidige parketvloer dan aangeheeld met onbehandelde planken. Daarna zal de gehele vloer worden geschuurd en opnieuw op kleur worden gebracht met een olie of lak. De kleurverschillen tussen het oude en nieuwe deel zullen dan minimaal of niet aanwezig zijn. Naast hout kunnen ook pvc, kurk en laminaatvloeren op den duur verkleuren.
Parketvloer passing
Of je nu een verlijmde of zwevende vloer hebt, moet er rekening worden gehouden met de passing van de bestaande en nieuwe planken. De dikte en breedte moeten uiteraard gelijk zijn. Echter zijn tand en groefverbinding van multiplank of lamelparket net zo belangrijk. Elke schaverij heeft hierin een eigen afstelling, waardoor het mooi laten aansluiten soms een uitdaging zal zijn.
Aanhelen vloer met klikverbinding
Elke vloer met klikverbinding is relatief eenvoudig aan te helen. Echter zal er in de meeste gevallen een deel van de vloer los moeten worden gehaald om zo de nieuwe lange planken verder te leggen. Tijdens het loshalen van de vloerdelen bestaat de mogelijkheid dat verbindingen van de oude vloer stuk gaan. Reken dus altijd wat extra zaag- of snijverlies.
Hoogteverschillen
Wanneer je de huidige vloer wil aanhelen, is een vlakke vloer zonder hoogteverschillen het meest praktisch. Dit wil niet zeggen dat je een vloer niet kunt aanhelen wanneer toch een hoogteverschil tussen beide dekvloeren aanwezig is. Om te kunnen beoordelen of een vloer door te leggen is in ruimtes met hoogteverschillen komen ter plaatse de situatie vrijblijvend bekijken, om zo samen te zoeken naar een oplossing.
Werking van de nieuwe dekvloer
Bij het aanhelen van een vloer in een ruimte waar deels een nieuwe dekvloer is gestort, is het van belang dat de nieuwe vloer voor het doorleggen van de huidige vloer goed droog is.
In geval van nieuwe vloerverwarming is het ook belangrijk dat het opstookprotocol is doorlopen voordat de vloer geplaatst wordt. Zelfs wanneer beide correct is gebeurd kan het na verloop van tijd toch zijn dat de vloer op de overgang van oud naar nieuw toch wat gaat werken. Gelijke temperatuur in beide dekvloeren is dan ook van belang.
Een vloer aanhelen voor een naadloos resultaat
Het aanhelen van een vloer is een uitdagende klus die precisie en vakmanschap vereist. Door de juiste voorbereidingen te treffen, het juiste materiaal te gebruiken en de vloer professioneel te laten afwerken, kun je een prachtig eindresultaat bereiken waarbij de overgang tussen oud en nieuw nagenoeg onzichtbaar is.
WOOD! by Vorselaars biedt uitgebreide expertise bij het aanhelen van vloeren. Met onze jarenlange ervaring en vakmanschap helpen je graag om je bestaande vloer naadloos door te laten lopen in nieuwe gedeelten, voor een mooi en duurzaam eindresultaat.